Kuva: Roosa Halme
Roosa Halme:
Block Theatre: Variation II – My Blocks of Life (FI)
Puinen palikka kätkee sisälleen loputtoman määrän merkityksiä.
Palikoista muodostuu eläviä veistoksia, jotka syntyvät, katoavat ja rakentuvat taas uudelleen.
Tässä teoksessa rakennamme maailmoja ympärillämme ja sisällämme, palikka kerrallaan.
Kenen haluaisit teoksesi kokevan?
Palikkateatteri: Variaatio II – My Blocks of Mind on lähtökohtaisesti esitys yhdelle kokijalle kerrallaan, mutta tarpeen vaatiessa esitykseen voi osallistua esimerkiksi avustajan tai läheisen kanssa.
Esitys on suunnattu aikuisille, nuorille ja yli 6 vuotiaille lapsille kieli- ja kulttuuritaustasta riippumatta. Minulla ei ole erityisiä toiveita yleisön suhteen, kaikki ovat lämpimästi tervetulleita.
Kuvaile teostasi. Mitä siinä tapahtuu?
Palikkateatteri: Variaatio II – My Blocks of Life on esitys yhdelle kokijalle kerrallaan. Näytöksen pääosassa ovat puiset palikat, Ihmisenmuotoinen jälleenrakennussarja, jonka on suunnitellut kuvataiteilija Kai Ruohonen. Esityksen dramaturgiaa johdattelee tehtävien sarja. Varsinaisen sisällön rakentaa kukin kokija itse. Teos pohjautuu vaihtoehtoisiin muistoihin ja skenaarioihin, jotka kokija luo itse ja yhdessä fasilitaattorin kanssa.
Esityksen aikana kokija rakentaa palikkateatterinäytöksen itselleen, katsoen itse rakentamaansa elämän kuvavirtaa. Kuvien ja kohtausten aiheina ovat kokijan omat henkilökohtaiset kokemukset ajasta, unelmasta, hiljaisuudesta, taistelusta ja juhlasta. Jokainen näytös on uniikki ja rakentajansa näköinen. Esityksen aikana elävistä veistoksista otetaan valokuvia, jotka kokija saa mukaansa esityksen jälkeen kuvasarjana.
Miten olet päätynyt tekemään tämän teoksen?
Palikkateatteri sai alkunsa vuonna 2011, kun kuvataiteilija Kai Ruohonen antoi minulle pussillisen suunnittelemiaan palikoita, Ihmisenmuotoisen jälleenrakennussarjan, ja kysyi, voisinko tehdä niistä jotain nukketeatteriin liittyvää. Siitä lähtien olen pyöritellyt puisia palikoita näyttämöllä ja näyttämön takana. Kokijalähtöinen dramaturgia on kiinnostanut minua pitkään, sillä lähtökohtaisesti puiset palikat kutsuvat rakentamaan, kenet tahansa. Korona-aika Kemiönsaaressa maaseudulla yleisörajoituksineen, Teatteri Qo:n rakentaman Karavan -teatterivaunun lainaaminen, yhteistyö lastenkulttuurikeskus Sagalundin ja KO-KOO-MOn välillä sekä TAIKEn tuki sysäsivät tämän teoksen käyntiin pilottihengessä vuonna 2021.
Mitä kahdenkeskinen taide merkitsee sinulle taiteilijana?
Yksi kokija teatterissa on yhtä arvokas kuin satapäinen yleisö. Kahdenkeskinen palikkateatteritaide luo tilaa moniaistiselle dialogille ja antaa mahdollisuuden löytöretkeillä yhdessä kokijan kanssa erilaisten palikoista kumpuavien maailmojen äärellä. Minulle taiteilijana kahdenkeskinen taide ennenkaikkea avartaa maailmankuvaa ja kutsuu minua ulos omasta kuplastani, kohti toisen todellisuuksia.
Terveisesi festivaalin osallistujille.
En tiedä, mitä tuleman pitää. Uskon, että hyppy Kehään tai Kehälle avaa uusia ajatusväyliä ja tuo mukanaan ties minkälaisia ainutlaatuisia kohtaamisia.