Kehä-festivaali

Kuva: Pasi Rauhala

Mammu Rauhala: Puettavat pensselit (FI)

Moniaistinen teos kutsuu katsojakokijan leikkimään.
Voiko kypärällä tai takapuolella maalata? Miltä kulkuset kuulostavat?
Entä millaiseen liikkeeseen materiaalit houkuttelevat?
Erilaisten puettavien piirustus- ja maalausvälineiden avulla jätämme yhdessä jälkiä tilaan ja paperiin.
Kuva: Pasi Rauhala




Kuvaile teostasi. Mitä siinä tapahtuu?

Teoksessa osallistuja tulee yhdessä taiteilijan kanssa paperilla vuorattuun tilaan. Tarjolla on suojahaalari, jonka voi pukea ylleen voidakseen heittäytyä mukaan vaatteiden likaantumatta. Tilassa on tarjolla monenlaisia puettavia maalaus- ja piirustusvälineitä. Välineitä voi pukea päälleen, tutkia, kuulostella, liikkua niissä, kastaa maaliin ja tutkailla millaisia jälkiä niistä jää paperiin. Kaikki liike ja jokainen jälki on oikeanlaista ja teokseen voi osallistua pienesti tai isosti heittäytyen. Jokaisen kokijan kanssa yhdessä tutustutaan teoksen maailmaan rauhassa katsojan toiveita kuunnellen. Teosta voi myös vain katsoa, jos tuntuu siltä, että ei halua osallistua aktiivisesti. Yhdessä tekeminen on pääosin sanatonta, mutta puhe ei ole kiellettyä.




Miten olet päätynyt tekemään tämän teoksen?

Olen opiskellut lähiaikoina kuvataideterapian perusteita ja huomannut kuinka nautinnollista itselleni on vapaasta liikkeestä syntyvä jälki paperilla tai tilassa. Haluan jakaa tätä iloa myös muille. Myös moniaistisuus, se miltä asiat kuulostavat, tuoksuvat tai tuntuvat ovat minulle tärkeitä. Minusta on kiinnostavaa nähdä vuorovaikutuksessa eri ihmisten kanssa, minkälaista tekemistä, olemista ja kokeiluja teos herättää muissa. Jokainen osallistumisen tapa on oikea.

Teen taiteellisessa työssäni naamioita ja puettavia veistoksia. Puettavat pensselit jatkavat osaltaan leikillisesti tätä sarjaa. Ne ovat asusteita, joilla on käyttötarkoitus. Ajatus tuottaa minulle iloa.

Kuva: Pasi Rauhala
Kuva: Pasi Rauhala



Mitä kahdenkeskinen taide merkitsee sinulle taiteilijana?

Se merkitsee minulle toisen ihmisen kohtaamista ja yhteistä elämystä. Tilanne on myös jokseenkin intiimi, joten se merkitsee minulle toisen kunnioittamista ja vastuuta. 

Kenen haluaisit teoksesi kokevan?

Teos sopii mielestäni kenelle tahansa. Jos haluaa kokemuksesta enemmän irti, niin ehkä teos sopii parhaiten henkilölle, joka on kokeilunhaluinen ja valmis heittäytymään. Mitään ei tarvitse osata! 

Terveisesi festivaalin osallistujille.

Rohkeasti mukaan. Kokeillaan ja leikitään yhdessä. Yhteinen rytmi ja leikki löytyy kohtaamalla ja kuulemalla.